Vil fremtidens valgdebatter blive lige så ”underholdende”?

Efter et valg med cheerleaders, båthorn og ansigtsmalede, hujende publikummer er det på sin plads at spørge om næstekommende valg vil lige så showpræget? Journalisterne Mogens Rubinstein og Kaare R. Skou giver her deres bud på fremtidens valgdebatter

Alt imens seerne zigzaggede uden om de politiske debatprogrammer, der var pakket ind som tv-underholdning, tordnede tv-stationerne i september 2011 derudaf med den ene showprægede valgdebat efter den anden.  Spørger man seerne, peger svarene i én retning: Mindre show, mere oplysning. Spørgsmålet er om tv-stationerne i fremtiden vil lytte til seernes ønsker, eller om de vil forsætte i samme underholdningsrille i den blinde overbevisning om, at alt underholdning tiltrækker seere.

 

Det vil gå lidt den anden vej igen

Valgdækningen gennem de sidste ti år har i følge DR’s politiske redaktør Mogens Rubinstein gennemgået en markant udvikling. I 00’erne er valgdebatterne flyttet fra kedelige studier ud i koncertsale, kunstmuseer og sportshaller. Publikum har fået en større rolle, og producenterne har gennem årene tilføjet flere og flere underholdningselementer. Alligevel mener Mogens Rubinstein ikke, at udviklingen vil fortsætte:

”Spørgsmålet er, om det ikke vil gå lidt den anden vej igen. For der er ingen tvivl om, at det program (Kampen om din stemme, red.) TV2 lavede, som er det mest underholdende – i gåseøjne – der har været. Det fik de jo røvfuld for. Det tror jeg ikke, at de laver igen, og vi gør heller ikke,” fortæller DR’s Mogens Rubinstein.

Vi har ikke nået et maksimum endnu

Modsat kan det hos TV2 se ud, som de mener at kende seernes behov bedre end seerne selv gør. I hvert fald er udmeldingen fra TV2’s tidligere politiske redaktør Kaare R. Skou, at vi vil få meget mere underholdning:

”Der er ingen tvivl om, at underholdningsmomentet er kommet til at spille en større rolle. Jeg tror ikke, udviklingen er stoppet. Jeg tror underholdningselementet i valgkampe vil vokse nogle valg frem i tiden også. Vi er ikke nået til et maksimum endnu,” erklærer Kaare R. Skou.

Politikerne stiller gerne op i underholdningsshows

Der er uenighed mellem Mogens Rubinstein og Kaare R. Skou om, hvorvidt tv-stationerne vil lytte til de kritiske brugeranmeldelser af dette års valgdebatter. Afgørende for fremtidige showprægede debatter er dog, at politikerne vil deltage i dem. Derfor har jeg interviewet tre af de deltagende politikere i programmet ”Kampen om din stemme”. De ser alle tre flest positive træk ved formen, og vil helt sikkert gerne stille op til noget lignende igen.

 

Hvorvidt det bliver afsenderne eller modtagerne, der kommer til at sætte tv-dagsordnen ved næste valg, kan kun fremtiden endegyldigt fastslå.

Skrevet af Julie Daugaard

Fakta:

Mogens Rubinstein var fast vært på DR’s valgprogrammer i slut 80’erne og op gennem 90’erne og har derfor et indgående kendskab til den redaktionelle konceptudvikling af valgdebattenen. Kaare R. Skou sad i DR’s politiske redaktion op gennem 70’erne og 80’erne, inden han i 1986 skiftede til TV2, hvor han har fungeret som politisk redaktør indtil oktober 2011. Kaare R. Skou har således et historisk overblik over valgdebattens udvikling i både DR og TV2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *